Jau šį savaitgalį Juodkrantėje turėtų pasigirsti petardų garsai, kuriais specialistai kasmet baido sengirėje perinčius kormoranus.

Tačiau šiemet Aplinkos ministerija nusprendė imtis drastiškesnių priemonių minėtų sparnuočių populiacijai reguliuoti.

„Kiekvienais metais garsiniais signalais ir kitomis priemonėmis mėginame sureguliuoti kormoranų populiacijos plitimą. Dažniausiai pavyksta sunaikinti apie 10 proc. padėtų kiaušinių. Tačiau šiemet nuspręsta sunaikinti 50 proc. kiaušinių. Kormoranų kolonija ėmė drastiškai plisti į gyvenvietės pusę“, – pasakojo Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys.

Paukščiai jau priartėjo prie kelio Smiltynė–Nida. Dėl jų išmatų ėmė nykti ir džiūti vis daugiau sengirės medžių.

„Vaizdas nepatiko ir Vyriausybės išvažiuojamajame posėdyje dalyvavusiems politikams. Buvo siūlymų net šaudyti šiuos paukščius“, – tikino L.Budrys.

Tačiau griebusis šautuvo šioje kolonijoje situacija gali tapti visiškai nebevaldoma.

„Paukščiai tiesiog pasitrauks ir dar labiau išplis. Nebebus įmanoma kontroliuoti populiacijos. Mes negalime sunaikinti šios kolonijos, turime reguliuoti. Lietuvoje yra keturios tokios kormoranų kolonijos. Juodkrantėje skaičiuojama apie 3 tūkst. lizdų“, – teigė L.Budrys.

Petardų garsais pavykus keliolikai minučių į orą pakelti perinčius paukščius, atšąla lizduose palikti kiaušiniai ir iš jų nebeišsirita jaunikliai.

Keturių kormoranų kolonijų populiacijos reguliavimui kasmet skiriama 50 tūkst. litų.

Dėl kormoranų kenčia daugelis šalių Europoje, Skandinavijoje.

Skaitykite daugiau: http://klaipeda.diena.lt/naujienos/miestas/naikins-puse-juodkrantes-kormoranu-kolonijos-421596#ixzz1sT8BHhJS