Z. Butkevičius gimė 1936 metais sausio 12 dieną. Studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą Vilniaus universitete.

1959 metais, dar studijuodamas, pradėjo dirbti Valstybiniame Gamtos apsaugos komitete kartu su žymiuoju Lietuvos gamtosaugininku Viktoru Bergu. „Kiek tėvas pasakojo, V. Bergas darė žygius, kad po baigimo tėvas gautų paskyrimą į VGAK, bet kažkaip susikirto su Lazutka ir viskas baigėsi tuo, kad tėvas taip ir neapsigynė diplominio, bet liko dirbti komitete“, - GRYNAS.lt prisiminimais dalijosi Z.Butkevičiaus sūnus Marius. 

Nuo 1963 metų Z.Butkevičius dirbo žurnale „Mūsų girios", vėliau pervadintame į „Mūsų gamta". Ten redagavo medžioklės ūkio, žuvininkystės ir žūklės skyrių, o atsiradus (jau nepriklausomybės laikais) priedams „Medžiotojas Meškeriotojas" ir HOBBY, redagavo savo temas ten.

Periodiškai pavaduodavo LRT laidos „Gamta visų namai" vedėją A.Grigelį, o šiam mirus, iki pat ligos ruošė ir vedė šią laidą. Lygiagrečiai dirbo savaitraštyje „Žaliasis pasaulis" redaktoriaus pavaduotoju.

Sūnus Marius Butkevičius pasakojo, kad tėvas bendravo su visais, kam skaudėjo širdį ir rūpėjo gyvūnai ar gamta. „Aš pats jam dėkingas už gautą supratimą ir blaivų požiūrį į tai, kas vyksta aplink. Ir ne tik gamtoje", - sako Marius.

Urna su palaikais bus šarvojama trečiadienį 10 val. ryto laidojimo namuose "Nutrūkusi styga", laidotuvės - 15 val. šalia esančiose kapinaitėse.

Z. Butkevičius savo tekstais džiugino GRYNAS.lt skaitytojus.