7 km nuo Maldyvų sostinės Male stūkso dirbtinė Thilafushi sala, kuri vietinių gyventojų pravardžiuojama „Šiukšlių sala“. Iki šiol ji buvo naudojama šiukšlėms iš šalies viešbučių kaupti, bet vyriausybė ketvirtadienį laikinai uždraudė naudoti šį sąvartyną, praneša BBC.

Mažytėje saloje prisikaupė kalnai šiukšlių, kurios vis krenta į aplinkinius vandenis ir teršia jūrą. Aplinkos apsaugos agentūros įsakymu pradėti skubūs salos valymo darbai. BBC žurnalistų teigimu, iš salos kyla dūmų stulpai – šiukšles mėginama masiškai deginti.

Thilafushi sala buvo „atkovota“ iš koralinio rifo prieš 20 metų. Nuo tada ji tapo išskirtinai naudojama kaip pagrindinis šalies sąvartynas. Daugiausia šiukšlių yra surenkama iš paplūdimiuose įsikūrusių prabangių viešbučių.

Laikui bėgant saloje šiukšlių daugėjo, bet jų tvarkymas buvo vykdomas netinkamai. Susidarė tokia situacija, kada šiukšles atplukdę darbuotojai tiesiog išpildavo jas į vandenį šalia salos, nes nenorėdavo laukti ištisas valandas kol šiukšlės bus paimtos.

Aplinkos apsaugos agentūros viršininkas Ibrahimas Naeemas žurnalistams teigė, kad sala bus uždaryta tol, kol nebus išvalytos visos pakrantės, nors šiukšles iš sostinės gabenti vis dar leidžiama.

Maldyvų žaliųjų judėjimo atstovas Ahmedas Ikramas pasakojo, kad metų metus buvo žadama pastatyti atliekomis kūrenamą elektrinę, tačiau pažadai liko tik popieriuje.