"2008-aisiais lūšių ir didžiųjų apuokų veisimo projektas buvo įtrauktas į valstybės projektų sąrašą. Tuomet numatyta ir jo vertė – 3,9 mln. litų", - teigiama pirmadienį išplatintame ministerijos pranešime.

Projekto metu iki 2013 metų planuojama į laisvę išleisti išveistų bei natūralioms sąlygoms adaptuotų 14 lūšių ir 20 didžiųjų apuokų.

Pasak ministerijos, minėtų gyvūnų veisimo nelaisvėje ir išleidimo į laisvę priemonės numatytos Biologinės įvairovės išsaugojimo ir saugomų teritorijų planavimo bei tvarkymo 2007–2013 metų programoje, kurią dar 2007 metais patvirtino tuometinis aplinkos ministras Artūras Paulauskas.

Žiniasklaidoje pasirodžiusias abejonių, ar vertėjo prieš pusmetį šiems gyvūnams veisti konkurso būdu padalyti beveik 4 mln. litų, ministerija aiškina, kad skaičiai nebuvo "nukabinti nuo lubų".

"Siekiant išsiaiškinti, kiek kainuoja lūšių bei apuokų veisimas bei kitos programoje numatytos priemonės - voljerai, transportavimas, veterinarinė priežiūra, duomenų bazės sukūrimas bei jos funkcionavimo palaikymas, individų sekimo duomenų sisteminimas ir pateikimas, taip pat informacijos apie projektą visuomenei pateikimas - atliktos apklausos ir tyrimai, gautas įkainių pagrindimas", - teigia ministerija.

Ji primena, kad gyvūnų populiacijai gausinti skirtos tikslinės ES lėšos.

"Jei numatyta gausinti lūšių ir didžiųjų apuokų populiaciją, pinigai gali būti panaudoti tik tam ir niekam kitam. Suprantama, egzistuoja ir kitas variantas - numoti į jas bei minėtus gyvūnus ranka, taip prarandant šioms veikloms skirtą finansavimą ir pačius gyvūnus", - aiškina ministerija.

Lūšys ir didieji apuokai yra įtraukti į Lietuvos raudonąją knygą, šios rūšys saugomos ir pagal tarptautines konvencijas, europines direktyvas, sakoma pranešime.

"Pažymėtina, jog nykstančių retųjų gyvūnų veisimas nelaisvėje ir jų grąžinimas į laisvę yra moderniosios gamtosaugos sritis. Būtent tokiomis priemonėmis daugelyje šalių atkurtos sakalo keleivio, didžiojo apuoko, miškinio ibio, stumbro bei kitų rūšių populiacijos", - teigia Aplinkos ministerija.

Projekte numatytų veiklų tiesioginiai vykdytojai - viešoji įstaiga Gamtos paveldo fondas, veikiantis jungtinės veiklos sutarties pagrindu su gamtininkų centru "Mini Zoo", Lietuvos zoologijos sodu, Telšių miškų urėdija ir Petru Adeikiu.

Manoma, kad lūšių šiuo metu Lietuvoje yra apie 30-40, o didžiųjų apuokų - 10-20 porų.