Ketvirtadienį į Neries upę ties Vieviu buvo išleisti aštriašnipių eršketų (lot. Acipenser oxyrhynchus) jaunikliai. Šios rūšies žuvys seniau gyveno Neryje, tačiau jau išnyko. 

Eršketai – vieni seniausių planetos gyvūnų.

Aštriašnipis eršketas šiuo metu yra viena labiausiai nykstančių eršketinių žuvų rūšių, įrašytų į Rusijos, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Lietuvos raudonąsias knygas. Seniau ši rūšis gyveno Lenkijos, Lietuvos, Vokietijos upėse, įtekančiose į Baltijos jūrą.

Lietuvoje šis eršketas dažniausiai buvo aptinkamas Nemuno baseine, Nemuno upės intakuose (Neryje, Sčaroje, Merkyje, Šventojoje) ir buvo svarbus žvejybos objektas, dėl žmonių kaltės išnykęs apie 1955 m. Daugelis mokslininkų mano, kad taip įvyko dėl nekontroliuojamos verslinės žūklės, užtvankų statybos ant upių, kuriose vykdavo nerštas, taip pat vandens kokybės pablogėjimo ir nerštaviečių sunaikinimo. 

Reintrodukcijos (rūšies pakartotinio įkurdinimo areale, kuriame ji gyveno, bet išnyko ar buvo išnaikinta, - red. past.) akciją surengė Žuvininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos.

Aštriašnipio eršketo reintrodukcijos darbai yra ilgalaikiai, reikalaujantys didelio kruopštumo ir nemažų darbo sąnaudų. Šiems darbams vykdyti būtina valstybės ir tarptautinė parama.

Šiemet liepos mėnesį įvyko pirmoji eršketų reintrodukcijos akcija – migracijos tyrimų tikslais į Neries ir Šventosios upes buvo išleista 30 žymėtų eršketų jauniklių, kuriuos padovanojo Lenkijos mokslininkai. Į šias žuvis įmontuoti specialūs prietaisai leis Lietuvos, Lenkijos ir Kaliningrado srities mokslininkams stebėti eršketukų migraciją.

Šiuo metu Žuvininkystės tarnyba Simne ir Rusnėje jau augina iš Lenkijos atvežtų 10 tūkst. eršketų mailių. Dalis eršketų jauniklių dar šį rudenį bus išleisti į Nemuno baseino upes – Nerį ir Šventąją.

Paleisti eršketukai subręs ir atplauks neršti į upes tik po 15–20 metų. „Neabejotina, kad be žmonių pagalbos eršketų ištekliai neatsikurs. Išaugo jau kelios žmonių kartos, nemačiusios legenda tapusios ir Lietuvos upėse gyvenusios žuvies milžinės, todėl tai bus savotiška investicija ateities kartoms“, – sakė V.Grušauskas.