Nuo trečiadienio įsigaliojo aplinkos ministro Gedimino Kazlausko įsakymas, pagal kurį vilkų medžioklė 2011–2012 metų sezono metu nutraukiama išnaudojus 5 vilkų medžioklės kvotą šiam sezonui.

Aplinkos ministerijos gamtos apsaugos departamento direktoriaus Laimučio Budrio teigimu, ministras tokių veiksmų ėmėsi, nes Ekologijos instituto mokslininkai ir gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ atstovai negalėjo sutarti dėl optimalaus vilkų populiacijos reguliavimo plano.

„Šią žiemą buvo vykdyta vilkų apskaita visoje šalyje. Ministro sprendimu, skaičiuojant vilkus buvo leista dalyvauti ir visuomeninės organizacijos „Baltijos vilkas“ atstovams. Deja, net ir po bendros apskaitos visuomenininkai nesutiko su mokslininkų gautais vilkų populiacijos rodikliais. „Baltijos vilko“ atstovų teigimu, apskaitos metu buvo suskaičiuota ne daugiau 100 – 180 vilkų. Miškininkai ir mokslininkai teigia, kad visoje šalyje pavyko suskaičiuoti apie 300 šių žvėrių.“. – GRYNAS.lt sakė gamtos apsaugos departamento direktorius L. Budrys.

G. Kazlauskas - pirmasis aplinkos ministras, kuris leido nevyriausybinių organizacijų atstovams kartu su miškininkais vykdyti vilkų apskaitas.

Spalio 10 dieną Aplinkos ministerijoje vykusiame pasitarime dėl 2011-2012 metų vilkų medžioklės kvotos, dalyvavo ministerijos, Ekologijos instituto bei GAA "Baltijos vilkas" atstovai. Buvo nutarta medžioklės limitą nustatyti tik tuomet, kai populiacijos reguliavimo planas bus suderintas su visomis suinteresuotomis pusėmis.
V. Balys
Džiaugiuosi, jog vilkų klausimas sprendžiamas atsižvelgiant į gamtosaugininkų nuomonę.

Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ pirmininkas Vaidas Balys GRYNAS.lt teigė, kad jo vadovaujama organizacija džiaugiasi, jog vilkų klausimas sprendžiamas atsižvelgiant į gamtosaugininkų nuomonę.

„Ministerijos skelbtą konkursą vilkų populiacijos reguliavimui ir apsaugos planui sudaryti laimėjo Ekologijos institutas. Jie turėjo parengti optimalų populiacijos reguliavimo ir prevencijos planą, o tada suderinti su mūsų organizacijos ekspertais. Deja, neturėjome daug laiko, tačiau mokslininkų pateiktam siūlymui nurodėme 50 pataisų. Įvyko nesutarimas, todėl ministras ėmė ir padarė, kaip buvo žadėjęs – įvedė 5 vilkų kvotą. „ – teigė V. Balys.

Gamtos apsaugos direktoriaus L. Budrio teigimu, toks sprendimas laikinas. „Aš įsitikinęs, kad įsakymas greitai bus pakeistas. Tai labiau simbolinis sprendimas, kad būtų prieitas bendras susitarimas, po kurio įsigalios normali kvota. Vilkas labai svarbus žvėris Lietuvos miškų ekosistemai, todėl toks klausimas turi būti sprendžiamas atsakingai“.

Į klausimą, kodėl iškilus gamtosaugininkų ir mokslininkų nesutarimui nebuvo palikta praeitų metų vilkų medžioklės kvota L. Budrys atsakė racionaliai: „nes mes siekiame abipusio sutarimo ir nenorime provokuoti nereikalingų emocijų.“

GRYNAS.lt primena, kad Lietuva stodama į Europos Sąjungą pasirašė Berno konvenciją, kuri įpareigojo sudaryti vilko populiacijos reguliavimo ir apsaugos planą. Praeitų metų vilkų medžioklės kvota buvo 40 individų. Lietuvoje šių žvėrių medžioklė leidžiama nuo spalio 15 d. iki balandžio 1 d. Kai išnaudojama nustatyta kvota vilkų medžioklės sezonas nutraukiamas anksčiau.

Švedija vilkų medžioklę sustabdė jau rugpjūčio mėnesį.