Po paskutinės bemiegės nakties Jungtinių Tautų (JT) konferencijoje Kankune parengti dokumentų projektai, kuriuose kartojama, kad būtina labiau riboti šiltnamio dujų emisijas, tačiau ir vėl neapibrėžiamas mechanizmas, kaip šalys vykdys savo pažadus.
1824 metais prancūzų mokslininkas Jeanas Baptiste'as Fourier buvo pirmasis besiaiškinęs "šiltnamio efektą" - tai, kad atmosferoje besikaupiančios dujos sulaiko saulės energiją ir kaitina Žemės paviršių.

Žodžiai "pasaulinis atšilimas" kaip modernus terminas pirmą kartą pavartoti 1975 metais žurnalo "Science" straipsnyje "Ar esame ant aiškaus pasaulinio atšilimo slenksčio?".

Dalies valstybių priešinimasis pratęsti Kioto protokolą buvo esminė kliūtis paskutinėmis derybų dienomis, tačiau diplomatai sukūrė kompromisinį susitarimo variantą. Delegatai šeštadienį plojo Japonijos, Kinijos ir JAV, kurios pokalbiuose kėlė daugiausia trinties, atstovams, kai šie vienas po kito paskelbė pritariantys parengtai sutarčiai, praneša BBC.

Meksikos, kurioje vyko konferencija, prezidentas Felipe'as Calderonas pareiškė, kad diskusijos pasaulio lyderiams leido „žvilgtelėti į naujus horizontus“, kur valstybės bendrai sprendžia „užduotį, kaip planetą išlaikyti sveiką ir saugią“.

Susitarime numatyta steigti „Žaliąjį klimato fondą“ (The Green Climate Fund), kuriuo pakartoti pažadai iki 2020 metų besivystančias šalis paremti po 100 mlrd. dolerių kasmet, kad jos galėtų atremti dėl šylančio klimato kylančius sunkumus bei plėtoti mažai taršias technologijas.

Sudėlioti klimato apsaugos planus valstybėms padės naujas Prisitaikymo komitetas. Taip pat numatyti kriterijai, kaip bus skirstoma parama siekiant stabdyti miškų nykimą.
Japonija, Kanada ir Rusija derybose teigė nepratęsiančios dalyvavimo JT Kioto protokole ir reikalavo, kad tokios didžiosios teršėjos kaip JAV, Kinija ir Indija prisijungtų prie naujos pasaulinės sutarties.

Tačiau šeštadienio sutartis yra gerokai mažiau nei visapusis susitarimas, kurio daugelis valstybių norėjo dar praėjusių metų Kopenhagos konferencijoje - ji ir vėl palieka atviru klausimą, ar veiksmų pažadai bus teisiškai įpareigojantys.

Priimtam kompromisiniam susitarimui labiausiai prieštaravusios Bolivijos delegacijos vadovas Pablo'as Solonas teigė, kad didžiausią susirūpinimą kelia tai, jog šalys nenori prisiimti įsipareigojimų kaip Kioto protokolo tąsos. Šiuo metu veikiantis JT protokolas, kuriuo išsivysčiusios šalys yra įsipareigojusios dėl konkretaus teršalų sumažinimo, galios iki 2012 metų.
Besivystančios šalys tvirtina, kad turtingosios valstybės, nuo pramonės revoliucijos laikų sudeginusios daugiausiai iškastinio kuro, Kioto galiojimą pratęsti privalo.

„Mes kalbame apie [bendrą] emisijų mažinimą 13-16 proc., o tai reiškia, kad temperatūros kils daugiau nei 4°C“, - aiškino P. Solonas. Jo teigimu, turtingųjų šalių klimato politika yra „genocidas“, per metus lemiantis 300 tūkst. mirčių gamtos katastrofose.

Tačiau Tara Reo, Pasaulio laukinės gamtos fondo (World Wildlife Fund) atstovė, įvertino, jog „pasiekta užtektinai, kad galėtume judėti link teisiškai įpareigojančio susitarimo kitų metų konferencijoje Pietų Afrikos Respublikoje (PAR)“.
JAV Kioto protokolo nepasirašė niekada, aiškindama, jog jame netinkamai keliami tikslai ir tai šaliai galėtų kainuoti darbo vietas.

Istoriškai didžiausios pasaulio teršėjos JAV vyriausiasis derybininkas Toddas Sternas teigė, jog „tai, ką dabar turime surašyta, nors ir netobula, tikrai yra geras pagrindas judėti pirmyn“, o jo kolega iš Kinijos Xie Zhenghua pridūrė, jog „ateityje derybos išliks sudėtingos“.

„China Daily“ cituoja X. Zhenghua žodžius, kad Kinija patenkinta tuo, jog „derybos vyko pagal principą, kad atsakomybė bendra, tačiau skirtinga“.

Kinai, kurie dėl augančios pramonės yra tarp didžiausių pasaulio teršėjų, norėtų, kad jų šalis pagal savo vaidmenį emisijų mažinime liktų tebesivystančių valstybių grupėje.

Rusija ir Japonija savo ruožtu užsitikrino formuluotes, kurios joms palieka galimybę išvengti Kioto protokolo pratęsimo dėl teisiškai įpareigojančio emisijų mažinimo, nors tuo pačiu paliekama suprasti, kad protokolas turi veiksnią ateitį – toks lieka esminis besivystančių šalių reikalavimas.

„Reuters“ pabrėžia, kad nėra jokių datų, kada būtina galutinai įtvirtinti vieną ar kitą susitarimą.

Didžiosios Britanijos energetikos ir klimato sekretorius Chrisas Huhne'as nurodė manantis, kad diskusijos Kankune suteikė daugiau vilčių, jog ne anksčiau žadėtais 20 proc., o 30 proc. savo emisijas, palyginti su 1990 metais, mažins Europos Sąjunga (ES). „Manau, kad susitarimas dėl 30 proc. tapo labiau galimas“, - kalbėjo jis apie ES indėlį stabdant tai, kas, JT klimato mokslininkų manymu, gali būti daugiau potvynių, sausrų, purvo nuošliaužų bei kitų permainų ekosistemose.

„Galbūt Kankunas išgelbėjo [derybų] procesą, tačiau kol kas neišgelbėjo klimato“, - nurodė Wedelis Trio, „Greenpeace“ atstovas.