Siekdama asmeninių interesų visuomenė dažnai piktinasi dėl apribojimų saugomose teritorijose, užmiršdama tikrąsias vertybes. Kas tos tikros vertybės? Ar dažnai eidami į gamtą susimąstome, kodėl ji mus taip traukia? Ar suvokiame, kad dar turime vertybių už kurias nereikia mokėti, tačiau jų nevertiname?

Lankytojų akys be įspūdingai ištįsusių Kauno marių pakrančių dažnai aprėpia ir kalnus atliekų, kurias palieka prieš tai gamtoje apsilankę poilsiautojai. Kas tai padarė (beprasmiška, vis tiek nesužinosi)? Kas atsakingas už teritorijos priežiūrą? Dažniausiai kaltų nėra, o tik šūsnis įvairių priežasčių, kurios nevaisingai sprendžiamos jau daug metų. Žinoma, spręsti įsisenėjusiai problemai „nėra lėšų“, o lėšos, beje, yra surenkamos iš tų pačių poilsiautojų mokesčių, vadinasi, arba šiukšlintojai/poilsiautojai turi susimokėti, arba elgtis kitaip.

Kaip pasiekti, kad šiukšlių būtų mažiau, o visuomenė taptų sąmoningesnė?
Ieškoti bendro sprendimo su savivaldos institucijom, spręsti problemą organizuojant talkas, nuolat bendrauti su lankytojais ir informuoti apie neleistinus veiksmus bei jų vengimo principus ir kt.

Šie teiginiai gali sukelti didelių diskusijų, bet ar viskas buvo išbandyta? Kiekvienas iš mūsų turėtų paklausti savęs: Ką aš padariau, kad to nebūtų arba būtų mažiau?

Iš pateiktų teiginių matome, kad grandies, jungiančios visus sprendimo būdus, nėra. Mes turime dvi puses - GAMTA ir ŽMOGUS, - kurios tarpusavyje nesusišneka. Žmogus šiandien atskirtas nuo gamtos. Subalansuota plėtra nevyksta. Bandome ieškoti alternatyvių išeičių. Taip kilo idėja organizuoti kursus, kurių metu bus parengta grupelė savanorių, galinčių vykdyti prevencinę švietėjišką veiklą Kauno marių regioninio parko teritorijoje ir už jos ribų.

Gamtos gidai

Kas gi tie gamtos gidai? Visų pirma, tai žmonės, kuriems rūpi jų krašto gamta ir kultūra.
Baigę kursus gamtos gidai visada galės dalyvauti tolimesnėje Kauno marių regioninio parko veikloje kartu su parko direkcijos specialistais, stiprinti savo įgūdžius ir patirtį. Taip pat tai bus naudinga patirtis veiklą vykdyti savarankiškai. Galės pasinaudoti Kauno marių regioninio parko direkcijos inventoriumi bei patalpomis su parko tikslais susijusiai veiklai vykdyti.

Įgūdžiai, kurie bus stiprinami kursų metu:

1. Mokėjimas ir noras lengvai bendrauti ir bet kokioje situacijoje išvengti konflikto.
2. Motyvuotas noras informatyviai perteikti turimas žinias ir padėti suprasti neigiamų veiksmų padarinius.
3. Mokėti organizuoti įvairius renginius, talkas, paskaitas, seminarus ir kt. švietėjišką veiklą gamtos ir kultūros srityje.
4. Mokėti kaupti tyrimo duomenis gamtos ir kultūros srityje (vykdyti aplinkos monitoringą, kaupti kraštotyrinę ir etnografinę medžiagą).
5. Įgaus teorinių žinių apie vertybes Kauno marių regioniniame parke ir priskirtose saugomose teritorijose.

Gamtos gidai turėtų būti žmonės, kurie priėję prie lankytojo ar vietos gyventojo galės juos išklausyti, jiems patarti ir pakonsultuoti vienu ar kitu klausimu. Galės organizuoti tvarkymo talkas su vietos bendruomenėmis, organizuoti seminarus, pažintinius žygius vaikams ir suaugusiems, skaityti paskaitas opiomis visuomenei rūpimomis temomis. Bendraus su vietos gyventojais ir fiksuos jų pasakojimus, vietovardžius ir kt. Stebės saugomus gyvūnus ir augalus, kraštovaizdžio pokyčius, organizuos jų apsaugai reikalingus tvarkymo darbus. Mokės paprastai ir suprantamai atskleisti neatsiejamus ryšius tarp gamtos ir kultūros elementų viso kraštovaizdžio kontekste.

Ko reikia norint tapti gamtos gidu?

Viskas ko reikia - palankiai vertinti teiginį „dirbti iš idėjos“, būti neabejingam gamtai, kultūrai, turėti noro tobulėti ir mokytis.

Kursuose ypač kviečiame dalyvauti vietinius žmones (bendruomenes, valdų savininkus ir kt.).

Gamtos gidų kursai NEMOKAMI.

Jeigu perskaitę straipsnį supratote, kad ši veikla Jums, registruokitės į kursus iki kovo 24 d. e.paštu: gamtosgidai@kaunomarios.lt arba tel.: 8 687 74020. Registruojantis reikia nurodyti vardą, pavardę, elektroninį paštą.

Pirmieji įvadiniai mokymai planuojami kovo 25 d. sekmadienį. Detalesnę informaciją gaus užsiregistravę į kursus.