Kai GRYNAS.lt praneša apie brakonieriavimo atvejus visoje Lietuvoje, ne vienas skaitytojas siūlo griežtinti baudas už brakonieriavimą, netgi taikyti įkalinimo bausmes. Štai Indijos aplinkosaugos pareigūnams, po šiais metais šalyje nužudytų aštuonių tigrų, trūko kantrybė – Maharaštros regiono vyriausybė leido šaudyti į bet kokius pastebėtus brakonierius, praneša dienraštis „Guardian“.

Vakarų Indijos regionas tokiu būdu paskelbė karą brakonieriavimui. Miško apsaugos pareigūnams leista šaudyti į bet kokius įtartinus asmenis. Tokiu būdu norima pažaboti besaikį tigrų, dramblių ir kitų gyvūnų žudymą. Galimo brakonieriaus sužeidimas ar netgi nužudymas nuo šiol regione nebelaikomas nusikaltimu.

„Miškų apsaugos pareigūnai nebus kaltinami žmogaus teisių pažeidimu, jei imsis veiksmų prieš brakonierius“, - ketvirtadienį agentūrai „Associated Press“ sakė Maharaštros miškų ministras Patangrao Kadamas.

Taip pat planuojama įsigyti daugiau transporto priemonių ir daugiau pareigūnų išsiųsti patruliuoti. Skelbiama, jog bus mokama slaptiems informatoriams, kurie praneš apie pastebėtus brakonierius arba kontrabandininkus, vežančius iltis bei kailius.

Tuzine Indijos rezervatų gyvena apie pusę viso pasaulio tigrų. Jų šiuo metu likę apie 2 300. Didžiausia grėsmė jiems – brakonieriai, nes juodojoje rinkoje įvairios tigro dalys parduodamos itin brangiai. Jas dažniausiai nuperka kinai, kadangi šioje Indijos kaimyninėje šalyje tigrų dalys naudojamos liaudies medicinoje.

Laukinės gamtos apsaugos visuomenės organizacijos duomenimis, vien šiais metais Indijoje jau nužudyta 14 tigrų. Tai – daugiau nei per visus 2011-uosius. Negana įvairiuose rezervatuose tykančių brakonierių, tigrų gyvenamieji plotai „susitraukė“ praktiškai perpus plečiantis pramonei ir gyventojų skaičiui. Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos duomenimis per paskutiniuosius du dešimtmečius tigrų skaičius pasaulyje drastiškai mažėjo, nes 1990-aisiais jų galėjo būti apie 5000- 7000.

Paskutinė brakonierių auka – Tadobos rezervate Maharaštros regione rastas negyvas į gabalėlius sukapotas tigras, nupjautomis letenomis bei galva. Rezervato darbuotojai taip pat rado gausybę spąstų tigrų gyvenamose teritorijose.

Rezervatuose gyvenantys raganosiai bei drambliai taip pat intensyviai medžiojami turtingųjų užsakymu, dėl savo ilčių bei ragų. O štai leopardus Indijoje kartais nunuodija paprasti netoliese gyvenantys kaimo žmonės, bijodami, kad didžiosios katės vieną dieną juos užpuls.

Vis dėlto Maharaštros vyriausiasis laukinės gyvūnijos prižiūrėtojas S. Naqvis mano, kad miško pareigūnai retai susidurs akis į akį su brakonieriais. Tad progų, kada jie galės pasinaudoti teise šauti bus nedaug. Tačiau, prižiūrėtojo nuomone, daug daugiau naudos bus gauta iš slaptų informatorių. Šalies vyriausybė įsteigė 90 tūkst. JAV dolerių (arti 250 tūkst. litų) fondą sumokėti už informaciją apie brakonierius.