Jau kelis dešitmečius mylimiausiam britų laukiniam gyvūnui – rudajai voverei gresia išnykimas. Ir tai vienas iš tų retų atvejų, kai retai rūšiai labiausiai kenkia ne žmogus, o ... jų giminaičiai. Amerikos pilkosios voverės.

Rudosios voverės britų salose buvo išnaikintos nuo kelių tūkstančių iki kelių dešimčių. Tačiau šiuo metu prasidėjo kontrpuolimas– rašo leidinio „The telegraph“ žurnalistas Clivas Aslet – rudųjų skaičius vėl pasiekė 400. Dabar jų toliau gausėja, tiesa, prie to gan žiauriais būdais prisideda žmonės.

Kol kas bent jau sala Anglesey, tikina „The telegraph“, yra išimtinai rudųjų teritorija. Jų atsigavimą lėmė ryžtingas žingsnis. Keli vietinių voverių „kolonistai“ per sąsiaurį vedančiais tiltais persikėlė į salą ir ėmė ten daugintis. Vietinės voverės ten yra apsaugotos tol, kol teritoriją pasieks pilkosios.

Tačiau jei šios dvi rūšys vėl susitiktų, reikia pripažinti, jog rudosios būtų pasmerktos. Pagrindinė bėda ta, jog „anglės“, galima sakyti, yra gurmanės. Jos renka tik gerai prinokusius riešutus. O pilkosios lengvai sukremta bei suvirškina juos ir žalius, palikdamos „tuščią lėkštę“ vėliau gėrybių ieškantiems gentainiams.

Atvykėlės iš JAV taip pat daug atsparesnės ligoms – joms nebaisus net voverių raupų virusas. Rudąsias jis išguldo per porą savaičių.

Gamtosaugininkai pastebi, jog pilkųjų voverių populiacija taip sparčiai plečiasi, jog pasiekė ir Škotijos ribą. Todėl Didžiojoje Britanijoje jau įsikūrė klubas rudosioms Šiaurės Anglijos voverėms saugoti.

Vis dėlto savanoriai stojo rudųjų pusėn gana nehumanišku būdu: šalyje pradėti spęsti spąstai pilkosioms voverėms. Jei į spąstus patenka kiti gyvūnai – jie paleidžiami, tačiau jei pilkosios voverės – jos nužudomos. Tai legalu, nes šie graužikai Didžiojoje Britanijoje laikomi kenkėjais. Siekiama nieku gyvu neįleisti JAV pilkųjų voverių į didžiulę Kiedlerio girią.

1500 už Britanijos voverių išsaugojimą kovojančių savanorių, bei ant tilto, vedančio į Anglesey salą, įrengtos infraraudonųjų spindulių kameros. Dviejų rūšių susidūrimas tikrai panašus į karą.