Didžioji Didžiosios Britanijos gamtosaugos byla pasiekė Aukščiausiąjį šalies teismą. Šalies valdžia nusprendė, kad dėl barsukų platinamos tuberkuliozės, būtina šių gyvūnų skaičių smarkiai sumažinti. Skaičiuojama, kad per aštuonis metus reiktų sunaikinti apie 70 – 105 tūkst. barsukų, rašo guardian.co.uk.

Gindama tokį valdžios sprendimą, Didžiosios Britanijos Aplinkos ministrė Caroline Spelman teigė, kad jau 2010 m. ūkininkams teko paskersti apie 25 tūkst. karvių, nes šias tuberkulioze apkrėtė barsukai. Kompensacijoms tuomet buvo skirta 90 mln. svarų sterlingų (~ 386 mln. Lt). Šis skaičius per ateinančius 10 metų galėtų paaugti iki 1 mlrd. svarų sterlingų (4,29 mlrd. Lt) , jeigu nebus imtasi priemonių.

Paskutiniai barsukų populiacijos skaičiavimai atlikti tik 1995 m. Tuomet jų buvo suskaičiuota apie 190 tūkst. Spėjama, kad šis skaičius dabar didesnis. Aplinkos ministerija jau paskyrė lėšų naujiems skaičiavimams įvykdyti, kad galėtų detaliau paruošti naikinimo planą. Spėjama, kad toks planas mokesčių mokėtojams gali kainuoti apie 92 mln. svarų sterlingų (~ 394 mln. Lt), o per aštuonis metus gali būti sunaikinta 70 - 105 tūkst. barsukų.

Tuo tarpu barsukų apsaugos organizacija „Badger Trust“ jau pradėjo teismų maratoną. Jų organizuotas parašų rinkimas apsaugoti barsukus susilaukė apie 100 tūkst. Didžiosios Britanijos piliečių palaikymo. Be to, organizacija tvirtina, kad kasmet po automobilių ratais ir taip žūsta apie 50 tūkst. barsukų, tad nėra reikalo juos papildomai naikinti, nebent tik šiek tiek padidinti medžioklės kvotas.

1972 m. Didžiojoje Britanijoje išleistas įstatymas skelbė, kad barsukai yra saugoma rūšis. Barsukai taip pat įtraukti ir į Europos Sąjungos buveinių direktyvos saugomų rūšių sąrašą, tad teisinis pagrindas teismams yra. Gamtosaugininkai kreipėsi į šalies Aukščiausiąjį teismą, jų byla buvo užregistruota ir bus pradėta nagrinėti artimiausiu metu.

„Badger Trust“ vadovai įsitikinę, kad geriausia naminių gyvulių apsauga – vakcinacija nuo tuberkuliozės, bet kol kas dar nėra išrasti efektyvi ir sąlyginai pigi vakcina karvėms. Aplinkos ministerija buvo skyrusi 20 mln. svarų sterlingų šiai vakcinai išrasti, bet patvirtinus barsukų naikinimo sumanymą, dalis šių pinigų būtų skirta ligą platinantiems gyvūnams naikinti, o ne vakcinai kurti. Aplinkos ministerija teigia, kad negali kelis metus laukti vakcinos, nes kasmet kompensacijoms reikia vis daugiau pinigų, o dėl tuberkuliozės protrūkių kenčia šalies ūkis.