Pirmadienio rytą apie pusę aštuonių Romainių gatvės Kaune gyventojai išgirdo negarsius šūvius. Tarsi būtų šaudoma iš orinio ginklo. Į kiemą išbėgęs tos gatvės gyventojas Henrikas Valionis teigia pamatęs nuo žinomo šalies laikraščio vyriausiojo redaktoriaus stogo besileidžiantį gandro jauniklį.

Vyras yra įsitikinęs, jog gandrą nušovė būtent jo kaimynas, esą prieš tai grąsinęs, jog „iššaudys gandrus“, jei šie dar tupės ir terš ant jo stogo. Stogo, nuo kurio neva nukritęs pašautas paukštis, savininkas Vytenis Neverdauskas tikina, jog H. Valionis turi psichinių problemų ir, tikėtina, pats nušovė paukštį ir atnešė prie jo sodybos.

Pora valandų pastovėjęs pievoje gandras nebepakilo

Įvykio liudininkas H. Valionis pasakoja, jog nubėgo į laukus pasižiūrėti, kas nutiko gandrui. Vyro teigimu, paukštis buvo apsuptas gentainių, tačiau jie laikėsi kiek atokiau. H. Valionio nuomone, gandras – šių metų jauniklis. Neseniai toje pačioje pievoje tėvai mokė jį skraidyti.

Kai paukštis apsuko dar vieną ratą pievoje ir jau nebepakilo, H. Valionis nusinešė jį į savo sodybą ir paskambino gyvūnų globos ir kontrolės tarnybai „Nuaras“ .

Oriniais šautuvais ginkluota visa Romainių gatvė

Gandro nužudymu apkaltintas „Ūkininko patarėjo“ vadovas GRYNAS.lt tikino, jog orinius šautuvus, iš kokio buvo pašautas gandras, turi visa Romainių gatvė. Anot jo, gandrą pašauti galėjo bet kuris gyventojas, tačiau kažkodėl sužalotas paukštis buvo atneštas į pievą šalia jo sodybos.

Leidinio vyriausiasis redaktorius neatmeta galimybės, jog tai galėjo padaryti ir pats H. Valionis. Esą kaimynai yra apsipykę, o H. Valionis kartais elgiasi nelogiškai, pavyzdžiui, stato užtvarus skersai gatvės.

„Jei būčiau norėjęs – jau šimtą kart būčiau nušovęs“

„Pats dirbu tokiame leidinyje, esu medžiotojas ir gamtosaugininkas. Manau, kad gandrai yra Lietuvos sodybų simbolis ir jie visą vasarą gyvena pas mane ant stogo. Jei būčiau norėjęs – būčiau jau šimtą kartų juos nušovęs“, - tvirtino V.Neverdauskas.

Jo teigimu, policija, kurią kaimynas taip pat iškvietė, su juo dar nesusisiekė, tačiau pareigūnams bus itin sudėtinga išsiaiškinti gandro žudikus, nes oriniams ginklams nereikia leidimų, tad juos turi daugelis to rajono gyventojų.

Gandrui sužaloti vidaus organai

„Nuaro“ tarnybos atstovė Lolita Grėblikienė GRYNAS.lt patvirtino, jog gandriuką jie paėmė savo globon, tačiau jis už kelių valandų mirė. Kaimyno prašymu veterinarai iš paukščio ištraukė kulkas, kaip įrodymą. Jos sužalojo gandro inkstą, skrandį, žarnas. Tai buvo pneumatinio šautuvo kulkos.
„Nuaro“ darbuotoja liūdnai konstatavo, kad šalia sodybos, gandralizdyje liko keli gandrai, gali būti, kad pašautas vienas iš tėvų, nors kaimyno H. Valionio teigimu, tai buvo šių metų jauniklis.

Įvykį užregistravo ir tirs policija.