Širvintų rajone išaiškinti itin įžūlūs brakonieriai, kurie laukinius gyvūnus kilpomis medžiojo prie šėryklos. Apie galimus nusikaltimus gamtai  Vilniaus regiono aplinkos apsaugos (RAAD) pareigūnams neseniai pranešė medžiotojų klubas ,,Medeinė“.

Pareigūnai nuvyko ieškoti šėryklos, kurią brakonieriai įrengė miškelyje šalia vienos Rudžionių kaimo sodybos Širvintų rajone. Šioje sodyboje aplinkosaugininkai rado du neteisėtai laikomus lygiavamzdžius šautuvus, šovinių, ką tik nuluptą ir išdorotą šerną ir jau sukapotą stirną. Tačiau sodybos šeimininkas J. M. nenorėjo prisipažinti brakonieriavęs.

Apžiūrint sodybos teritoriją buvo pastebėtas sniege gerai išmintas takelis miško link. Juo paėję vos du šimtus metrų pareigūnai aptiko dvi pirmąsias paspęstas kilpas. Pagal žvėries tempimo žymes jie atėjo prie ieškomos šėryklos. Jos vaizdas pašiurpino net visko mačiusius aplinkos apsaugos pareigūnus. Prie šėryklos sulaikytas Vilniaus gyventojas D. Z. taip pat tvirtino nebrakonieriavęs.

Iškviesti Širvintų rajono policijos pareigūnai atliko kratą J. M. sodyboje. Buvo rasti spąstai kiaunėms, šaudmenys, kailiai, kilpos. Gausūs įkalčiai ir pareigūnų patirtis privertė brakonierius prisipažinti. Sodybos šeimininkas J. M. prisiėmė atsakomybę už kilpomis sugautą stirną. Vilniaus RAAD‘o Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą.

Vaizdas pašiurpino net visko mačiusius aplinkos apsaugos pareigūnus.

Pažeidėjui J. M. bus skirta nuo dviejų iki keturių tūkstančių litų bauda ir konfiskuoti brakonieriavimo įrankiai bei priemonės.

Pažeidėjo D. Z. laukia griežtesnė bausmė. Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis jis gali būti nubaustas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą jam bus skirta nuo dviejų iki keturių tūkstančių litų bauda ir konfiskuoti brakonieriavimo įrankiai ir priemonės. Taip pat abu pažeidėjai už neteisėtai sumedžiotą šerną, stirną ir kiaunę turės atlyginti daugiau kaip tūkstančio litų žalą gamtai.

Nuo šių metų pradžios Vilniaus RAAD‘o Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, kaip sakė inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas, jau yra išaiškinę daugiau kaip 70 neteisėtai žvejojusių ar medžiojusių asmenų.