Vienas iš labiausiai mylimų Lietuvos zoologijos sodo gyventojų baltasis lokys Kasparas po truputį sveiksta. Prieš mėnesį 15 metų amžiaus lokiui buvo diagnozuotas dešinės užpakalinės kojos kaulinio audinio uždegimas.

Didelio Kaune įsikūrusio zoologijos sodo darbuotojų išradingumo bei pastangų dėka Kasparas po truputį sveiksta.

Prieš mėnesį zoologijos sodo darbuotojai pastebėjo, kad Kasparas šlubčioja, vengia remtis dešine užpakaline pėda.

Pirmą kartą Lietuvos zoologijos sodo istorijoje nuspręsta lokį laikinai užmigdyti ir nuodugniai ištirti – Lietuvos veterinarijos akademijos specialistai rentgeno apartu padarė pėdos nuotraukas, paėmė kraujo mėginius. Netrukus nustatyta, kad Kasparą „užpuolė“ kaulinio audinio uždegimas.

Lokiui buvo parinkti vaistai, tačiau gavus kraujo tyrimų rezultatus paaiškėjo, kad Kasparas turi bėdų su inkstais, todėl teko ieškoti naujų vaistų. Laimei, naujus vaistus, kurie Kasparui suleidžiami šaunant specialius švirkštus, pavyko rasti.

Specialistai taip pat rekomendavo Kasparo pėda palaikyti druskingame vandenyje.

„Tačiau tokio dydžio gyvūno pėdą įkišti į vonelę ne taip paprasta“, - šypsosi laikinai einanti Lietuvos zoologijos sodo direktorės pareigas Virginija Raudeliūnienė.
V. Raudeliūnienė
Tenka pripažinti, kad zoologijos sodo darbuotojų darbas – padidintos rizikos.

Nuspręsta į lokio baseiną įleisti nedidelį kiekį vandens ir jame ištirpdyti druskos. Tai padarius Kasparas buvo atviliotas į baseiną. Tačiau džiaugtis teko neilgai – paaiškėjo, kad ligotas gyvūnas negali stačiais laiptais užlipti atgal į aptvarą.

Zoologijos sodo darbuotojams teko ilgokai sukti galvą ieškant išeities. Iš pradžių nuspręsta prileisti pilną baseiną vandens. Vandeniui pasiekus tam tikrą lygį Kasparas būtų galėjęs užlipti ant sausumos. Tačiau dėl senų vandens siurblių ir mažo spaudimo Kasparo baseinas iki reikiamo lygio būtų užpildytas per dvi paras. Nuspręsta nerizikuoti – ligos išvargintas lokys galėjo tiesiog paskęsti.

Tuomet nuspręsta pastatyti laikinus, ne tokius stačius laiptus. Kranu į Kasparo baseiną buvo įkelti pamatiniai blokai, iš kurių suformuoti laiptai. Beje, tuo pat metu tame pačiame baseine buvo ir Kasparas, ir darbininkai. Lokys buvo viliojamas į priešingą baseino kraštą nei vyko darbai.

„Tenka pripažinti, kad zoologijos sodo darbuotojų darbas – padidintos rizikos“, - DELFI sako V. Raudeliūnienė.

Laimei, viskas vyko sklandžiai ir netrukus laiptai buvo pastatyti. Tačiau Kasparas vistiek nesugebėjo jais užkopti. Tuomet teko kreiptis į ugniagesius – iš jų buvo pasiskolintos vandens žarnos, kuriomis iš zoologijos sodo teritorijoje esančių tvenkinių vanduo buvo pumpuojamas į Kasparo baseiną.

Vandens lygiui šiek tiek pakilus, lokys sėkmingai užkopė laipteliais.

Planuota, šią savaitę Kasparą reiks dar kartą laikinai užmigdyti, tačiau nuspręsta to nedaryti, nes lokio būklė tapo akivaizdžiai geresnė – Kasparas sėkmingai lipa laiptais, nors ir nedrąsiai, tačiau jau primina gydyta pėda.

„Pastebėjau, kad Kasparas dažnai kasosi pėdą, reiškia, jam ją niežti. Iš patirties žinau, kad tai reiškia, kad prasidėjo gyjimo procesas“, - teigė V. Raudeliūnienė.

Pastarąsias dvi savaites zoologijos sodo lankytojams kelias link lokio voljero buvo uždarytas, tačiau nuo šios savaitės pradžios Kasparas vėl džiugina sodo svečius.