Prognozuojama, kad miško sodmenų poreikis šiais metais gerokai išaugs, nes bus siekiama atkurti pernai rugpjūčio mėnesį škvalo nusiaubtus medynus.

Nors oras toli gražu dar nedvelkia pavasariu, tačiau baigus tirpti paskutiniams sniego patalams miškuose, miškininkams prasidės didžiausias ir svarbiausias darbymetis – miško sodinimas.

Generalinė miškų urėdija perspėja, kad šiems darbams pasiruošti reikia iš anksto, mat privačių miškų ir žemių savininkai, uždelsę apsirūpinti miško sodmenimis, gali negauti reikiamo jų kiekio miško atkūrimo ir įveisimo projektams įgyvendinti.

Remiantis miškų urėdijų duomenis, galima prognozuoti, kad ateities Lietuvos miškuose ir toliau vyraus spygliuočiai medžiai, būtent tokių miško sodmenų daugiausiai paruoša ir šiam pavasariui. Populiariausi - eglių sėjinukai ir sodinukai, antroje vietoje - pušys, kurių paruošta šiek mažiau.

Iš lapuočių medžių sodmenų labiausiai paklausūs ąžuolų ir beržų sėjinukai. Kitų rūšių lapuočiai - mažiau populiarūs. Mažiausiai šiais metais paruošta maumedžių, uosių ir liepų sodinukų.

Šiais metais miškų urėdijų valstybiniuose miško medelynuose yra išauginta beveik 53 mln. vienetų miško sodmenų, tinkamų miškui veisti, iš jų daugiau nei 20 mln. lapuočių sodmenų arba 38 proc. nuo visų, tinkamų sodmenų miškui veisti.

Dalį miško sodmenų miškų urėdijos išaugina atsižvelgdamos į privačių miškų ir žemių savininkų poreikius.

Šiuo metu Lietuvos miškai – vienas svarbiausių Lietuvos biosferos elementų - sudaro apie 32 proc. visos šalies teritorijos. Miškuose vyrauja pušys (beveik 38 proc.), eglės (24 proc.), beržai (20 proc.), baltieji ir juodieji alksniai (12 proc.). Nors ąžuolai šiuo metu šalies miškuose sudaro tik 1,8 proc. visų medžių, tikėtina, kad jų padaugės, nes pastaruoju metu populiarėja ąžuolų sėjinukai ir sodinukai.