Tarp kitų patarimų - naudotis viešuoju transportu, nes būtent automobiliai šiuo metu yra didžiausias oro taršos kietosiomis dalelėmis šaltinis.

Aplinkos apsaugos agentūra praneša, jog „aukštas“ taršos lygis trečiadienį laikėsi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Jonavos ore, o rytoj taip pat laikysis Panevėžyje ir Kėdainiuose.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, trečiadienį ir ketvirtadienį lietaus šalyje nenumatoma. Vėjas pūs silpnas ir nepastovios krypties, o tokios sąlygos nepadeda teršalams sklaidytis.

Oro kokybės specialistų teigimu, didelė tikimybė, kad oro tarša sveikatai kenksmingomis smulkiomis kietosiomis dalelėmis padidės tiek, jog viršys nustatytas normas. Meteorologų nuomone, smarkesnis lietus galėtų nulyti penktadienį, bet savaitgalį jo vėl nebus.

Baigiantis balandžiui taršos lygis dalyje Lietuvos miestų buvo pakilęs ir iki matavimo skalės viršūnės, kai teršalų kiekis vertintas kaip „labai aukštas“, tačiau palijęs lietus bei pūstelėjęs smarkesnis vėjas taršą šiek tiek išblaškė.

Pati svarbiausia specialistų rekomendacija - vengti pasivaikščiojimų palei intensyvaus eismo gatves.

Ore pasklidusios ir nesisklaidančios smulkios kietosios dalelės, kurių šaltinis yra transportas, bet koks kitas deginamas kuras, prastai tvarkomos gatvės, patenka į gilesnius žmonių kvėpavimo takus ir ten nusėda, gali būti perneštos į kraują. Jos apsunkina plaučių veiklą, sutrikdo širdies ritmą, sumažėja vidutinė būsimo gyvenimo trukmė. Dėl nuolatinio buvimo aplinkoje, kurioje yra nemažos kietųjų dalelių koncentracijos, gali išsivystyti astma, bronchitas, o ilgainiui – plaučių vėžys. Kietųjų dalelių sudėtis gali būti labai įvairi, jose gali būti randami sunkieji metalai, tokie kaip švinas, manganas, kas žmogaus organizmui gali sukelti apsinuodijimus.

Aplinkos kokybės specialistų teigimu, panaši oro užterštumo situacija Lietuvoje buvo pradėjusi klostytis ir pernai, o taisyti ją galėtų savivaldybės - jei imtųsi plauti gatves, tačiau to daryti nebuvo planuojama.

Pagal Europos Sąjungoje galiojančius standartus, per metus dienų skaičius, kai viršijamos kietųjų dalelių koncentracijos ore normos, neturi būti didesnis nei 35-ios. Šiemet tokių dienų skaičius Lietuvos miestuose daug kur artėja prie dvidešimties, iš dalies - dėl žiemos, kai orą teršė kūrenamas ne visada geros kokybės kuras.