Keliose Lietuvos vietose gamtininkai gelbėjo į nerštavietes keliaujančias varles. Ten, kur pavasarinės varlių kelionės eina per judrius kelius, varlės specialiai gaudytos , kad nepatektų po mašinų ratais ir kibiruose neštos per važiuojamąją dalį.

Viena tokių akcijų surengta Kamanų rezervate Akmenės rajone, praneša Šiaulių apskrities televizija.

Gamtininkai pavasarinėse varlių migracijos vietose prie judrių kelių pastatė užtvaras ir prie jų po kelis kartus per dieną ateidavo, kad surinktų užtvarų peršokti negalinčias varles. Jas dėjo į kibirus ir keliasdešimt metrų nešė į varlių nerštavietę.

Kamanų rezervato direktorius sako Darius Triaušys teigia, kad varlės
didelio diskomforto nepatyrė. Kiek pašokinėjusios vietoje prie užtvaros buvo sugaudytos ir kelionę į meilės vietas tęsė kibiruose. Svarbiausia, kad beveik nė viena nežuvo.

Kamanų rezervato biologė Sigita Sprainaitytė pasakoja, kad per patį varlių meilės kelionių piką, maždaug balandžio viduryje, rinkti varlių ėjusi po kelis kartus per dieną. Baimintasi, kad poromis keliaujančios varlytės ir žus poromis. Mat poros keliauja po du - patinėlis užšoka patelei ant nugaros ir patelė savo draugą neša. Jeigu tuo metu važiuoja mašina, tai žūva abi varlytės iš karto.

Pasak gamtininkų, varlės nėra nykstantys ar itin saugotini gyvūnai.

Varlės per kelius nešiotos siekiant žmogaus veiklos darnos su aplinka ir iš pagarbos visai gyvajai gamtai.

Anot D.Triaušio, kažko imtis prašė ir vietos gyventojai, mat labai liūdna matyti šimtus suvažinėtų varlių. ,,Kodėl gyvūnas turi žūti, kai galima jį išgelbėti? Pernešti varles per kelius - nesudėtinga. Reikia šiek tiek išlaidų - pirkti medžiagų užtvarai, tačiau labai malonu žinoti, kad išgelbėta tūkstančiai gyvūnėlių,,- komentavo rezervato direktorius.

Skaičiuojama, kad nuo žūties po automobilių ratais vien Kamanų rezervate išgelbėta per pusantro tūkstančio varlių.

Šaltinis
Temos
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją