Šiandien pasibaigusi JT klimato kaitos konferencija Durbane (Pietų Afrikos Respublika) priėjo prie gėdingų rezultatų, kurie stumia planetą link negrįžtamų klimato kaitos pokyčių, sako aktyvistai.

Derybose buvo nutarta teisiškai visas JT valstybes įpareigojantį susitarimą priimti 2015-aisiais, o pradėti vykdyti - 2020-aisiais. „Tai yra ženkliai per vėlu. Tarptautinė Energetikos Agentūra skelbia, kad jau 2017-aisiais, jei nebus imtasi tinkamų veiksmų, įvyks negrįžtami klimato kaitos pokyčiai“, - sakė aplinkosaugos aktyvistė Laura Gintalaitė.

Nors Aplinkos ministerijos specialistė Julija Kuklytė susivienijimo ŽALI bei kitų aktyvistų organizuotame renginyje „COP17: Durbanas Vilniuje” didžiavosi, kad Lietuva esą yra pažangiausių šalių – ES klube, aktyvistai nemano, kad to pakanka. Anot jų, ES klimato kaitos mažinimo įsipareigojimai taip pat yra per maži, juos reikėtų bent jau padvigubinti. ES yra pasiryžusi iki 2020 metų savo emisijas sumažinti 20 procentų nuo 1990-ųjų lygio.

Renginio dalyviai taip pat kritikavo taršos leidimų mechanizmą, abejodami, ar leidimų teršti pardavinėjimas prisideda prie klimato kaitos mažinimo. Pasak J.Kuklytės, Lietuva, šiemet pardavusi taršos leidimų, už gautas lėšas papildys autobusų parkus, renovuos dalį mokyklų, pirks biokuro katilų.

“Ar tas emisijų kiekis, kuris nebus išmestas Lietuvai nusipirkus naujų autobusų, renovavus mokyklų bei apšildant jas biomase, prilygs tam, kokią taršą paskleis leidimų nusipirkusi šalis?” – klausė susirinkusieji.

Už taršos leidimų pardavimą atsakinga J.Kuklytė sakė, kad Lietuva nežino, kokio pobūdžio tarša gavusi leidimų užsiima, pavyzdžiui, Ispanija, kuriai Lietuva pardavė leidimų. “Tai visai atskiri mechanizmai”, – sakė J.Kuklytė.

“Ministerijos požiūris šiuo klausimu yra per siauras, paremtas vien trumpalaikiais Lietuvos interesais. Važinėsime modernesniais autobusais, sėdėsime šiltesnėse mokyklose, o trečiosiose šalyse dėl klimato kaitos poveikio badaus žmonės. Gal galime šių investicijų siekti humaniškesniais būdais, o ne mechanizmais, kurie smogia pasaulio vargingiausiems cunamiais ir grasinasi paversti mažas salas negyvenamomis”, - po renginio sakė viena jo organizatorių Laura Gintalaitė.