Šių metų spalio mėnesį Lietuvos miško savininkų asociacija organizavo tradicinį konkursą „Pavyzdingai tvarkoma privati miško valda 2011". Jo metu buvo apžiūrėtos ir įvertintos 58-ios valdos, nustatyti geriausiai besitvarkantys miškų savininkai. Laimėtojai išrinkti respublikos mastu ir apskrityse. Geriausiai įvertinta valda surinko 91 balą iš 100 galimų. 

Pirmąją vietą respublikoje užėmė miško savininkas Pranciškus Zanišauskas. Vyras buvusio karjero teritoriją apsodino mišku, įrengė gražių tvenkinių. Antrąją vietą pelnė Daugirdiškių kaime gyvenantis Kazimieras Šiaulys, trečioji atiteko Rokiškio rajono buvusiai žemės ūkio specialistei Elenai Mockienei.

Geriausiu šių metų miško savininku pripažintas Pranciškus Zanišauskas (V. Kasperavičiaus nuotr.)

Taip pat apdovanota virš 30 savininkų, laimėjusių atskirose apskrityse.

Lietuvoje yra daugiau nei 245 000 miško savininkų, privatūs miškai užima apie 806 tūkstančių hektarų plotą arba maždaug 39 % visų šalies miškų. Vidutiniškai vienam miško savininkui tenkantis privataus miško plotas - 3,29 ha. Šie skaičiai nuolat didėja, nes atkuriama nuosavybės teisė į miškus buvusiems savininkams.

Šiuo metu Lietuvoje savo nuosavybėje esančiame miške ūkininkauja nuo 10 iki 30 procentų miško savininkų. Ši statistika neoficiali, nustatyta remiantis rajoninių miškų inspektorių ir privačių įmonių vadovų pastebėjimais. Didžiausias savininkų aktyvumas - vakarų ir šiaurės vakarų Lietuvoje, mažiausias - rytinėje dalyje.

„Dažnas miško savininkas net neįsivaizduoja, kad be kirtimų ir želdinimo miške dar būtų galima ką nors nuveikti. Aptverti skruzdėlynai, iškelti inkilai, sukaltos ėdžios, įrengtos poilsiavietės, pažintiniai takai, uždari žvėrynai, uogų ar grybų plantacijos,- visos šios galimybės eiliniam miško savininkui neretai yra dar neatrastos“,- dėsto miško savininkų asociaciojos valdybos narys Romas Cicėnas.
Šio konkurso tikslas ir yra skatinti privačių miškų savininkus ūkininkauti savo miško valdose pagal subalansuoto miškų ūkio tvarkymo ir naudojimo principus, paskatinti juos bei priminti minėtas galimybe. Skatinamas ir miško savininkų bendradarbiavimas su aplinkos apsaugos institucijomis.

Konkurso „Pavyzdingai tvarkoma privati miško valda 2011" nugalėtojai

Apdovanojimo šventė - tai unikali proga jiems pabendrauti, pasidalinti ūkininkavimo, Europos Sąjungos paramos panaudojimo, galų gale asmeninio gyvenimo subtilybių klausimais.
Konkursui pavyzdingai tvarkomas valdas rekomendavo miško savininkai, savininkų asociacijos pirmininkai, regionų aplinkosaugininkai.

Konkurso apžiūrėtos ir įvertintos 58-ios privačios miško valdos, daugiausia Panevėžio apskrityje. Miškai vertinti atsižvelgiant į įvairius kriterijus: kaip pažymėtos valdos, ar yra jų riboženkliai, kaip vykdomi pagrindiniai ir ugdomieji kirtimai, kokie yra želdiniai, sanitarinė miško būklė, ar savininkas turi savanoriškai imasi aplinkosaugos įsipareigojimų. Papildomi balai skirti už išskirtinius sprendimus bei rezultatus.

Iš viso numatyta apdovanoti 36-erių miško valdųsavininkus. R. Cicėnas teigia, jog pirmąsiasvietas respublikoje ir apskrityse pelniusios valdos iš tiesų yra išskirtinės.Jose gausu netikėtų sprendimų, didelių, nepelno investicijų,įvairių miškininkystės priemonių, duodančiųrezultatų. Pirmaujančiose valdose juntama pagarba miškui, o kartuir visai gamtai bei didžiulis įdėtas darbas, neretai – paties savininko asmeniškai. 

Konferencija „Miškas-žmogui, žmogus-miškui“   (V. Kasperavičiaus nuotr.)

Miško savininkų asociacija džiaugiasi, jogprivačiuose miškuose neįvyko rimtesnių nelaimių: neatsirado didelių plynių,užpelkėjusių plotų, ligų ir kenkėjų invazijų (dėl miškosavininkų kaltės). Kita vertus, matyti, jog kai kurie miškosavininkai savo valdoje, galėtų tvarkytis efektyviau ir subtiliau,negu leidžia galiojantys teisės aktai.

„Privačios miškininkystės perspektyvą šiandienmatau tokią: nepertraukiamas miško naudojimas, tiksliniai kirtimai,liberaliau nustatyti kirtimo amžiai. Tai padėtų miško savininkuiturėti pelningą, gražų ir sveiką mišką", - užbaigia R. Cicėnas.