Galimai tas pats bebras ir vėl užfiksuotas netoli Mindaugo tilto sau ramiausiai sausino kailiuką (Video: Marek Malerevič). Nėra aišku, ar tai tas pats bebras, kuris apgraužė Neries pakrantėje esančius medelius.

Vaizdo įrašą galite pamatyti ČIA.

Bebrai apsigyveno ir Paupyje

Sausio pradžioje gyventojai skundėsi, jog bebrai užpuolė ir Paupyje esančius brandžius medžius. Vilnelės pakrantės medžiai ties Paupiu bebrų taikiniu tapo tuomet, kai pakrantės tvarkymo darbus atlikusi įmonė išardė bebrų urvus ir išpjovė krūmus, kuriais jie maitinosi. Bebrams neliko nieko kito, kaip ieškoti kitų maitinimosi šaltinių – brandžių medžių pakrantėje.

Ar galima bebrus gaudyti mieste?

2023-ųjų metų duomenimis Lietuvoje buvo apie 50 tūkstančių bebrų, tačiau jų populiacija ir toliau auga. Neretai būna ir taip, kad jie įsirengia užtvankas ūkininkų išvalytuose melioracijos grioviuose. Tuomet tenka į pagalba kviestis gamtininkus arba blogiausiu atveju medžiotojus.

Bebrų medžioklės sezonas jau pasibaigė ir šiuo metu negalima trikdyti jų ramybės. Bebrų medžioklės sezonas yra nuo rugpjūčio 1 d. iki balandžio 15 dienos.

Vis dėlto mieste šių graužikų (kaip ir kitų gyvūnų) negalima nei šaudyti, nei statyti spąstų. Visų pirma, kad į šiuos spąstus gali patekti ne tik naminiai gyvūnai kaip katės ar šunys, bet gali įkliūti ir susižaloti patys žmonės.

Kaip kovojama su bebrų išdaigomis mieste?

Tuo tarpu kol kas komunikacijos iš miesto savivaldybės negirdėti, kaip bus sprendžiama ši gamtinė problema ar bus bebrui išsakyta pretenzija dėl jo apgraužtų medelių. Tiesa, Paupyje, kur bebrai buvo kaip reikiant įsisukę, medžius mėginta gelbėti jų kamienus apjuosiant plieniniais tinkleliais, mėginta taip pat tepti apsaugos priemonėmis. Vis dėlto ir tai menkai tegelbėjo.

Bebrai labai mėgsta karklus. Vis dėlto vilniečiai pastebėjo, jog šie graužikai taip pat nesibodi krimstelti ir neseniai Neries pakrantėje pasodintų medelių, kurių kamienus dažnai nugraužia visai ir medelis tuomet žūsta.

Galima pasidžiaugti, jog bebrai indikuoja, kad Neries ir Vilnelės upių teritorija yra gausi maistu ir tinkama jų gyvenimui, plius jie prisideda prie bioįvairovės išsaugojimo. Akivaizdu, kad bebrui dzin ar mes piktinamės juo poelgiais ar net jo kaimynyste.

Vaizdo medžiaga: Marek Malerevič, Nuotr.: Olga Žemaitienė